Laitteistotroijalaiset, niiden ominaisuudet ja vaikutukset - Imberg, Anssi (2016)
Laitteistotroijalaiset (hardware Trojan, hardware Trojan horse) ovat mikropii-reihin tehtyjä haitallisia muunnoksia, jotka voivat esimerkiksi vuotaa tietoja tai aiheuttaa laitteistokomponenttien ennenaikaisen rikkoutumisen. Huoli laitteis-totroijalaisista kasvaa koko ajan, koska mikropiirien valmistus ulkoistetaan yhä laajemmin halvempien työkustannusten maihin. Tällöin kaikkia valmistuspro-sessin vaiheita ei voida valvoa, vaan vihollismielisillä henkilöillä on mahdolli-suus sijoittaa haitallisia muunnoksia mikropiireihin usealla eri tavalla ja useassa eri vaiheessa. Laitteistotroijalainen koostuu kahdesta eri osasta, laukaisimesta (trigger) ja hyötykuormasta (payload) eli troijalaisen aiheuttamasta vaikutuk-sesta. Laukaisutapoja on monia erilaisia ja troijalainen voi myös vaikuttaa lait-teistoon monella eri tavalla.