Ammattimaisten bloggaajien käsityksiä blogien nimistä ja nimeämisperusteista - Leppänen, Niina (2016)
Tässä tutkielmassa selvitän ammattimaisten bloggaajien käsityksiä blogien nimistä ja nimeämisperusteista kyselytutkimuksen avulla. Blogien nimet on nimikategoriana melko uusi, eikä sitä ole vielä juurikaan tutkittu. Suomalaisessa nimistöntutkimuksessa on myös tehty melko vähän tutkimusta, jossa nimeämisestä olisi kysytty nimenantajilta itseltään, joten siksikin näkökulmani on tuore. Tutkin blogien nimien nimeämisperusteita ja jaottelen niitä luokkiin. Lisäksi selvitän bloggaajien käsityksiä blogien nimistä ja nimeämisestä ja sitä, miten nämä käsitykset heijastuvat heidän omien blogiensa nimiin. Pohdin myös bloggaamisen ammattimaistumisen vaikutusta bloggaajien ajatuksiin blogien nimistä. Teoreettisena viitekehyksenä käytän nimistöntutkimuksen yleisiä teorioita nimeämisperusteista ja nimien luokittelusta. Rinnastan tässä tutkimuksessa blogien nimet yritysnimiin ja sovellan systeemisfunktionaalista kieliteoriaa samalla tavoin kuin sitä on yritysnimistön tutkimuksessa aiemmin sovellettu. Lisäksi hyödynnän joitakin blogitutkimuksen teorioita. Aineistoni koostuu kyselytutkimuksesta, johon sain 39 vastausta suosituilta lifestyle-bloggaajilta. Blogien nimeämisperusteet voidaan jakaa viiteen luokkaan. Nimeämisperusteena voi olla jokin blogiin tai sen aiheeseen liittyvä seikka, bloggaajan oma nimi, jokin bloggaajaan liittyvä seikka, musiikki tai kirjallisuus tai vain satunnaisuus, se, että ”nimi tuntui hyvältä”. Tutkimukseni mukaan suurin osa bloggaajista on tyytyväisiä bloginsa nimeen, eivätkä he ole koskaan vaihtaneet tai edes harkinneet nimen vaihtoa. Yli puolet bloggaajista on nimennyt bloginsa suomeksi, mutta moni on valinnut myös englannin. Blogien nimissä arvostetaan käytännöllisyyttä: hyvä blogin nimi on lyhyt ja ytimekäs, helppo muistaa, ääntää ja kirjoittaa. Käytännöllisyys on myös yleisin blogin nimen funktio. Bloggaamisen ammattimaistuminen on vaikuttanut lähinnä uusien bloggaajien nimivalintoihin: he ovat pyrkineet persoonallisuuteen, jotta erottuisivat blogien massasta. Nimen merkitys on ylipäätään suurin juuri bloggaamisen alkuvaiheessa, jolloin bloggaaja pyrkii saamaan lukijoita.