Fiktio on jumalallinen uni : unten epäluonnollisuus ja postmodernistiset teemat Pasi Ilmari Jääskeläisen reaalifantasiassa - Ollikainen, Minttu (2016)
Tutkielman kohteena on unten toiminta Pasi Ilmari Jääskeläisen reaalifantasiassa. Tutkimusaineistona on Kustannusyhtiö Atenan julkaisema Jääskeläisen tuotanto: novellikokoelma Taivaalta pudonnut eläintarha (2008) sekä romaanit Lumikko ja yhdeksän muuta (2006), Harjukaupungin salakäytävät (2010) ja Sielut kulkevat sateessa (2014). Unia on Jääskeläisen tuotannossa runsaasti, ja ne toimivat erilaisina kertomuksen rakenteina. Ne kuvaavat henkilöhahmoja, rakentavat kertomustensa tiloja, toimivat kerronnan tasoina sekä aikarakenteina. Unet myös rikkovat näitä rakenteita.