Tourism-related informal interaction in Chembe, Malawi : an ethnographic study - Vuorensyrjä, Katja (2016)
Tutkielmassa tarkastellaan turismin liittyvää vapaamuotoista kanssakäymistä paikallisten malawilaisten sekä ulkomaalaisten asukkaiden ja matkailijoiden välillä. Etnografinen pääaineisto on kerätty Malawissa keväällä 2013 ja se koostuu haastatteluista ja muistiinpanoista. Tosisijainen aineisto koostuu raporteista ja asiakirjoista, joiden tarkoitus on hahmotella ruohonjuuritason vuorovaikutukselle laajempi yhteiskunnallinen konteksti. Metodologisesti tutkielma hyödyntää ranskalaisen sosiologin ja etnologin Pierre Bourdieun esittelemää käytännön teoriaa ja sen keskeisiäkäsitteitä, jotka ovat kenttä, pääoma ja habitus. Tutkielman tarkoitus on valottaa niitä tekijöitä, jotka määrittävät eri toimijoiden mahdollisuuksia toimia turismin kentällä sellaisessa matkailukohteessa, jossa elintasoero paikallisten ja ulkomaalaisten välillä on huomattavan suuri. Aineistoni pohjalta esitän, että epämuodollisen vuorovaikutuksen osalta sukupuoli ja englannin kielen taito ovat keskeiset tekijät, jotka määrittävät paikallisten ihmisten mahdollisuuksia hyötyä turismista. Merkittävin hyöty epämuodollisesta vuorovaikutuksesta paikallisten ja ulkomaalaisten välillä oli se, että monien paikallisten ihmisten koulutuksen on maksanut ulkomaalainen vierailija. Vastaavasti haittoja olivat lisääntynyt alkoholin ja huumeiden käyttö sekä paikallisten miesten ja ulkomaalaisten naisten suhteet, jotka aiheuttivat ongelmia paikallisissa perheissä ja heikensivät entisestään paikallisten naisten asemaa yhteisössä. Myös yleinen epäluottamus paikallisia ihmisiä kohtaan heikensi heidän toimintamahdollisuuksiaan turismin kentällä. Paikalliset ihmiset myös kokivat, ettei heillä ole mahdollisuutta vaikuttaa turismiin liittyviin ongelmiin.