Pilvipalveluiden hyödyt verraten perinteisiin IT:n ulkoistamistapoihin - Jääskeläinen, Otto (2016)
Pilvipalvelut ovat olleet markkinoilla vuosien ajan, mutta niiden käyttö on läh- tenyt kunnolla kasvuun vasta viime vuosina. Ne ovat tuoneet yrityksille uusia mahdollisuuksia ja ominaisuuksia, joita perinteiset ulkoistamistavat eivät pysty tarjoamaan. Perinteisillä ulkoistamistavoilla ja menetelmillä tässä tutkimukses- sa tarkoitetaan kaikkia IT:n ulkoistusmuotoja, jotka ovat tulleet markkinoille ennen pilvipalveluita. Tämä tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa pyrittiin löytä- mään ratkaisevat eroavaisuudet perinteisten menetelmien ja pilvipalveluiden välille hyötynäkökulmasta. Tutkielman alussa käsitellään ensin ulkoistamisen ja IT:n ulkoistamisen käsitteet, mitkä ovat IT:n ulkoistamisen tarkoitus, tavoit- teet ja hyödyt. Toisessa luvussa käydään läpi perinteinen malli ja pilvipohjainen malli, sekä tutustutaan kummankin mallin ohjelmistoratkaisuihin, ASP:en (Ap- plication Service Provider) ja SaaS:iin (Software as a Service). Lopuksi vielä suo- ritetaan vertailu näiden mallien ja niiden hyötyjen välillä, sekä suoritetaan lop- pupohdinta. Tutkimuksen keskeisimpinä tuloksina löydettiin tärkeimmät eroavaisuu- det hyötyjen näkökulmasta pilvipalveluiden ja perinteisten ulkoistamismuoto- jen välillä. Tärkeimmät hyödyt, mitä pilvipalvelut pystyvät tarjoamaan perin- teisiin tapoihin nähden, ovat parempi skaalautuvuus, kustannustehokkaat hin- noittelumallit, virtualisointi, sekä pilvipalveluiden käyttöönoton helppous. Tutkimuksessa ei perehdytty tarkemmin pilvipalveluiden tämänhetkisiin on- gelmiin tai uhkiin, vaan tutkimus keskittyi nimenomaan niiden tarjoamiin hyö- tyihin ja kuinka yritykset ja organisaatiot pystyvät hyötymään niistä verraten vanhempiin, perinteisiin IT:n ulkoistamistapoihin.