Somehuomion jäljillä : käyttäjien reagointi journalistisiin sisältöihin Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien Facebook-sivuilla - Rauhala, Teemu (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää yhteisöpalvelu Facebookin käyttäjien reagointia suomenkielisiin journalistisiin sisältöihin. Toisaalta tarkoituksena oli löytää sisällöistä ominaisuuksia, jotka ovat yhteydessä niiden saamaan huomioon sosiaalisessa mediassa. Tutkimusaihe on tärkeä, sillä ihmiset päätyvät yhä useammin journalististen sisältöjen äärelle sosiaalisen median palveluiden kautta. Tutkimus toteutettiin analysoimalla Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien Facebook-sivuilta kerättyä data-aineistoa. Aineistossa oli kaikki medioiden julkaisemat Facebook-päivitykset syyskuulta 2015. Aineiston avulla oli mahdollista tarkastella muun muassa päivitysten keräämiä tykkäyksiä, kommentteja ja uudelleenjakoja. Tutkimuksessa oli mukana sekä määrällinen että laadullinen näkökulma. Koko data-aineistoa tarkasteltiin määrällisillä menetelmillä. Lisäksi eniten huomiota Facebookissa saaneille jutuille tehtiin lähilukuanalyysi ja uutiskriteerejä avaava sisällönanalyysi. Tulosten perusteella suomalaiset Facebook-käyttäjät reagoivat keskimäärin eniten medioiden jakamiin mielipidejuttuihin, kotimaan uutisiin sekä terveyttä, hyvää elämää ja parisuhdetta käsitteleviin juttuihin. Vähiten käyttäjät reagoivat urheilu- ja autojuttuihin. Aikavälillä 16–20 julkaistuista jutuista näyttää tulevan viraaleja useammin kuin muista. Kaikkein eniten huomiota saaneista jutuista löytyi toistuvia ominaisuuksia. Viraaleimmat jutut kertovat usein ajankohtaisista, jo pinnalla olevista aiheista, ja niissä esiintyy paljon räväköitä mielipiteitä. Paljon huomiota saavissa jutuissa hyödynnetään myös varsin usein muualta lainattua ja kuratoitua verkkosisältöä. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että juttujen mahdollisuutta päätyä viraaleiksi voidaan jossain määrin ennakoida niiden sisältötekijöiden ja aihepiirien perusteella.