Objektiivisten ympäristön esteiden ja muuttamisen yhteys itsenäisesti asuvilla ikääntyneillä henkilöillä - Valkonen, Jenni (2016)
Ympäristöllä on merkitystä ikääntyneiden ihmisten toiminnan onnistumiselle. Tarpeita vastaava ympäristö voi tukea toimintakykyä, kun taas esteellinen ympäristö voi heikentää toimintakykyä sekä lisätä avun tarvetta. Asuinympäristön esteet ovat yleisiä, ja niiden on todettu vaikuttavan ikääntyneiden ihmisten toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Toimintakyvyn ja terveyden heikentyessä asuinympäristön esteet voivat muodostua kotona selviytymisen ja asumisen kannalta ratkaisevaksi esteeksi ja johtaa muuttamiseen. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää objektiivisten ympäristön esteiden ja muuttamisen yhteyttä itsenäisesti asuvilla ikääntyneillä henkilöillä. Lisäksi tarkoituksena oli tutkia muuttuuko ympäristön esteiden määrä muuttamisen seurauksena.