Livđe - inarinsaamelainen musiikkiperinne elpymisprosessissa - Lampela, Eeva (2016)
Tutkimusaiheeni oli inarinsaamelainen musiikkiperinne, livðe. Inarinsaamelaista musiikkiperinnettä on syytä tutkia, sillä se on vasta hiljattain pelastettu arkistojen kätköistä takaisin elävän perinteen piiriin. Livðe oli 2000- luvun alussa katoamassa kokonaan. Se on nyt inarinsaamen kielen tavoin saatu elpymään, mutta lienee yhä uhan alla kuten koko inarinsaamelainen kulttuuri. Inarinsaamelaisen alkuperäiskulttuurin kaltaiset kulttuurit livðen kaltaisine musiikkiperinteineen tarvitsisivat säilyäkseen ympärilleen paljon tukea ja lisähuomiota.