Meemit ja viraalimarkkinointi : viraaliefektin saavuttaminen sosiaalisessa mediassa - Jaatinen, Jere (2016)
Termin meemi alkuperä on Richard Dawkinsin alkuperäisessä teoksessa The Selfish Gene (1976), jossa meemit määriteltiin kulttuurillisena vastineena geeneille. Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin, termi on nyt Internetin takia ajankohtaisempi kuin koskaan. Meemejä ja memetiikkaa on hyödynnetty myös markkinointiin, ja aihepiiri on varsinkin viraalimarkkinoinnin kannalta olennainen, sillä meemien tutkiminen ja memetiikan teorioiden hyödyntäminen voi helpottaa viraalimarkkinoinnin ilmiöiden ymmärtämisessä. Viraalimarkkinoinnissa tavoiteltava ‘viraaliefekti’ tarkoittaa viruksen kaltaista leviämistä, mikä on selkeässä yhteydessä meemien leviämiseen. Syitä menestyneiden Internet-meemien leviämiseen pystyy selittämään tutkimalla meemien ominaisuuksia, Internet-käyttäjien sisällön jakamiseen liittyvää motivaatiota ja ympäristöä, jossa meemi leviää - eli viraalimarkkinoinnin tapauksessa sosiaalista mediaa. Tämä tutkielma käsittelee aihetta näiden kolmen elementin kautta, luoden katsauksen oletetusti myös viraalimarkkinoinnin ja memetiikan aloihin ja niiden käsitteisiin.