Ketonien stereoselektiivinen pelkistys entsyymeillä - Kärki, Katja (2016)
Työn kirjallisessa osassa käsitellään ketonien enantioselektiivistä pelkistystä entsyymeillä. Entsymaattiset reaktiot ovat kiinnostavia hyvän selektiivisyytensä ja ympäristöystävällisyytensä takia. Kaikki ketoneja pelkistävät entsyymit tarvitsevat toimintaansa nikotiiniamidikofaktoria NADH tai NADPH ja voivat yleensä katalysoida reaktioita sekä hapetus- että pelkistyssuuntaan. Kofaktoreita kierrätetään reaktioissa yleensä joko isopropanolia hapettamalla tai erillisellä entsyymillä, kuten glukoosidehydrogenaasilla. Substraatin liukoisuuden parantamiseksi ja konsentraation kasvattamiseksi reaktioissa kannattaa käyttää veden lisäksi jotain orgaanista liuotinta.