Tietoturvaloukkausten analysointi hunajapurkkijärjestelmän avulla - Kemppainen, Simo (2016)
Tutkielmassa vertailtiin tietoturvaloukkausten ja niiden yritysten tunnistamiseen kehitettyjä ohjelmistoja, joita käytetään parantamaan organisaatioiden tietoturvallisuutta. Tutkittiin, miten tietojärjestelmiin pyritään murtautumaan ja mitä murtautujat pyrkivät murretussa tietojärjestelmässä tekemään. Hunajapurkki on tähän tarkoitukseen suunniteltu, mielenkiintoinen, toisaalta myös hieman ristiriitainen työkalu, mikä voidaan toteuttaa suojaamaan tuotantojärjestelmiä tai toimimaan erillisenä tutkimuksen apuvälineenä. Hunajapurkki ottaa vastaan verkkohyökkäyksiä ja mahdollistaa murtautujan toiminnan tietojärjestelmässä siinä laajuudessa, kuin se halutaan mahdollistaa. Hunajapurkkeja käytettäessä nousee esille kuitenkin myös lainsäädännölliset ja eettiset ongelmat, minkä lisäksi se voi muodostaa teknisen riskin tuotantojärjestelmille. Väärin toimiva hunajapurkkijärjestelmä voi pahimmassa tapauksessa mahdollistaa pääsyn organisaation tietoverkkoon tai päätyä osaksi palvelunestohyökkäyksiä. Kun hunajapurkkia käytetään, sen toiminta ja valvonta on suunniteltava tarkkaan, myös lainsäädäntö ja eettiset seikat huomioiden. Tutkimus jakautui kahteen osaan: teoriaosiossa perehdyttiin hyökkäyksentunnistusjärjestelmiin, pääasiassa hunajapurkkijärjestelmiin – niiden teknisiin vaatimuksiin ja vaadittavaan osaamiseen, laillisuusnäkökulmiin sekä mahdollisiin ongelmiin järjestelmän käytössä. Kokeellisessa osassa asennettiin oma avoimeen lähdekoodiin perustuva, ns. keskitason vuorovaikutuksen hunajapurkkijärjestelmä. Sen avulla kerättiin mittava tutkimusaineisto, mistä päästiin tutkimaan hyökkääjien lähteitä ja heidän toimiaan järjestelmässä. Kerätty aineisto antoi mielenkiintoisen näkymän verkkohyökkäysten todellisuuteen: saatiin kartoitettua hyökkäysten määriä ja maantieteellisiä lähteitä, käytössä olleita murtautumismenetelmiä, murtautumiseen käytettyjä sanakirjoja sekä murtautujien järjestelmään syöttämiä komentoja. Tutkimuksessa paljastui hieman yllättäen, että murtautujat eivät juuri tavoitelleet murretun tietokoneen sisältöä, vaan tärkein tavoite oli yrittää saastuttaa se haittaohjelmin. Tässä tutkimuksessa tehdyt havainnot antavat pohjaa jatkotutkimuksille, esimerkiksi havaittujen automaattisten murtautumismenetelmien tai hunajapurkkiin ladattujen haittaohjelmien tutkimiseen.