Pätevyyden vakuuttelu : sosionomin (YAMK) julkinen lupaus - Alm, Niina (2016)
Tutkielmassa selvitetään yhden ammattikunnan eli ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen sosionomin työmarkkina-aseman nostamiseen liittyvää nykykeskustelua. Yritän ottaa selvää, missä määrin Michel Foucault`n genealoginen valta-analytiikka jäsentää kyseistä kamppailua strategisen toiminnan ja voimasuhteiden näkökulmasta. Tutkielman ajankohtaisuus liittyy hallituksen ”norminpurkutalkoiden” nimissä selvityksen alla olevien eri ammattikuntien kelpoisuusehtojen väljentämiseen ja ammattikuntien tehtävänjakojen uudelleen arviointiin. Samankaltaisia kehityskulkuja tapahtuu myös muiden professioiden kuin pelkästään sosiaalityön kentällä. Laajempana taustana toimii kiista hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.