Keski-iän vuorotyön yhteys eläkeiän uneen - Palmberg, Lotta (2016)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko keski-iässä tehty vuorotyö yhteydessä heikompaan unen laatuun vielä vuosia eläkkeelle jäämisen jälkeen. Lisäksi tarkasteltiin, miten tutkittavien unen laatu muuttui tutkimuksen seuranta-aikana ja miten eri työaikamuodot ovat yhteydessä unen laatuun keski-iässä ja eläkkeelle jäämisen jälkeen. Tutkimus perustuu Kunta-alan työntekijöiden pitkittäistutkimuksen aineistoon (KVTEL), jossa kuntatyöntekijöiden terveyttä ja työ- ja toimintakykyä seurattiin 28 vuoden ajan. Kyselyt tehtiin vuosina 1981, 1985, 1992, 1997 ja 2009. Vuonna 1981 tutkimuksen alkaessa 6257 iältään 45-58-vuotiasta työntekijää vastasi kyselyyn. Heistä 3093 osallistui vuoden 2009 seurantaan. Tähän tutkimukseen otettiin mukaan vuosina 1981, 1997 ja 2009 osallistuneet henkilöt, jotka olivat vastanneet unta ja työaikamuotoa koskeviin kysymyksiin (n=2149). Työaikamuoto jaoteltiin päivätyöhön, kaksivuorotyöhön ja kolmivuorotyöhön. Unen laatua mitattiin neljällä kysymyksellä, jotka mittasivat kykyä nukahtaa uudelleen, nukahtamisen helppoutta, yöunen jatkuvuutta sekä toimeliaisuutta ja vireyttä. Näistä muodostettiin mittausajankohdille summamuuttujat, joiden sisäistä yhdenmukaisuutta testattiin Cronbachin alfa -kertoimella ja Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimilla. Unen laadun muutoksia tutkimuksen seuranta-aikana analysoitiin toistomittausten varianssianalyysilla. Työaikamuotojen yhteyttä unen laatuun tutkittiin yleisellä lineaarisella mallilla (GLM). Unen laatu –mittarin sisäinen yhdenmukaisuus oli korkea ja kaikki kysymykset korreloivat keskenään tilastollisesti merkitsevästi. Seuranta-aikana unen laatu heikkeni kaikissa työaikamuotoryhmissä. Vuonna 1981 kolmivuorotyöntekijöiden unen laatu oli päivätyöntekijöitä heikompaa. Kolmivuorotyö ei ollut yhteydessä heikompaan unen laatuun enää vuosina 1997 ja 2009 tutkittavien ollessa eläkkeellä. Kaksivuorotyöntekijöiden unen laatu ei eronnut päivätyöntekijöiden unen laadusta. Ainoastaan yötyötä sisältävä vuorotyö on yhteydessä päivätyötä heikompaan unen laatuun. Erot unen laadussa myös kolmivuorotyöntekijöiden ja päivätyöntekijöiden välillä häviävät eläkkeelle jäämisen jälkeen. Näin ollen vaikuttaa siltä, että ne henkilöt, jotka jaksavat vuorotyössä vielä keski-iässä, eivät koe vuorotyöhön liittyvää heikompaa unen laatua enää eläkkeelle jää misen jälkeen.