Lasten yksityisyys sosiaalisessa mediassa : tarkastelussa äitiysblogien julkaisut - Niemi, Jenna; Niininen, Elisa (2016)
Tutkimuksemme aiheena on lasten yksityisyyden toteutuminen suomalaisissa äitiysblogeissa. Aikaisempaa tutkimusta on hyvin vähän, joten kaikki tutkimus aiheesta on tarpeen. Tutkimuksemme on kvalitatiivinen, mutta hyödynnämme kvantitatiivisia elementtejä aineistomme analyysissä. Analyysimenetelmänä käytimme aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistonamme on kahdeksantoista blogijulkaisua, jotka on kerätty neljästä eri äitiysblogista. Valitut julkaisut sisältävät tietoja ja/tai kuvamateriaalia varhaiskasvatusikäisistä lapsista. Aineistosta nousi esille kuusi lapsesta kertomisen teemaa: lapsen henkilötiedot, lapsen kehityskaari, lapsen ajatukset, kerronta lapsen näkökulmasta, lapsen yksityiselämä ja elinympäristö sekä lapsen kuvaileminen. Eniten aineistossa kerrottiin lapsen yksityiselämästä ja/tai elinympäristöstä ja toiseksi eniten aineistosta ilmeni lasten henkilötietoja. Tutkimustuloksemme osoittavat, että lasten oikeutta yksityisyyteen loukattiin aineiston kaikissa julkaisuissa, perustuen henkilötietojen esiintymiseen. Henkilötietojen avulla lapsi voidaan tunnistaa helposti, mutta myös muita lapsesta kerrottuja asioita yhdistämällä voidaan lapsen henkilöllisyys saada selville.