Representations of authentic Japanese martial traditions : examining perspectives of instructors and students of koryū - Jussila, Jussi (2016)
Tutkimuksessa käsitellään vanhoja japanilaisia taistelulajiperinteitä, niin sanottuja koryū-lajeja kielenja kulttuurintutkimuksen näkökulmista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia representaatioita Suiō-ryū iai kenpōn, erään japanilaisen taistelulajiperinteen ohjaajat ja oppilaat luovat lajistaan haastatteluissa, millainen rooli tärkeästä globaalista roolistaan tunnetulla englannin kielellä on koryūn kontekstissa, sekä tutkia muita lajin parissa esiintyviä merkityksellisiä diskursseja. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä avataan aiempaa tutkimusta liittyen representaatioihin, japanilaisiin taistelulajeihin, globalisaatioon sekä autenttisuuden käsitteeseen. Keskeisin teoreettinen lähtökohta tutkimuksessa on konstruktionistinen lähestymistapa kieleen ja kulttuuriin. Tutkimuksen materiaali kerättiin puolistrukturoiduilla teema-haastatteluilla Japanissa ja etäyhteydellä mm. Skypen kautta. Haastateltavia oli kolme, joista kaksi opettaa lajia omilla harjoitussaleillaan Japanissa. Materiaali analysoitiin kvalitatiivisen sisällönanalyysin kautta ensin teemoitellen, sitten representaatioita analysoiden, ja kolmanneksi tarkastellen autenttisuuden diskurssia, joka nousi keskeiseksi sekä haastattelumateriaalissa että taustakirjallisuudessa. Tutkimuksen tulokset vastaavat osittain taustakirjallisuuden luomaa kuvaa koryū-lajeista esim. tavoitteiden sekä lajien ominaisuuksien osalta, ja osittain tuovat ilmi myös erilaisia tapoja representoida kyseisiä lajeja, mm. yksilöllisen näkökulman kautta. Englannin rooli lajien parissa on lähes olematon, ja sillä ei ole merkitystä esim. autenttisuuden luomisessa lajin parissa. Japanin kieli on tässä kontekstissa selkeästi englannin kieltä tärkeämpi. Autenttisuus on tärkeää koryū-lajeille, ja autenttisuuden diskurssi onkin esillä lähes kaikkialla koryū-lajien representaatioissa ja esille tulleissa teemoissa. Tutkimuksen tulokset voivat kiinnostaa representaatioista, englannin kielen roolista tai autenttisuuden tutkimisesta kiinnostuneita tutkijoita. Lisäksi, koska tutkimusta koryū-lajeista on verrattain vähän erityisesti kielentutkimuksen näkökulmasta, tutkimus voi olla kiinnostava niin kielentutkijoille kuin myös alan harrastajille, vaikka tutkimuksen tulokset tuleekin nähdä vain yhtenä rajallisena tulkintana tutkimuksen rajallisesta materiaalista.