Escalator passenger comfort - Myllylä, Mari (2016)
Tiettyjä standardeja ja suunnitteludokumentteja käytetään määrittelemään sellaisia teknisiä parametrejä, jotka voivat vaikuttaa matkustajan aistihavaintoon liukuportaiden ajomukavuudesta. Laajemman ymmärryksen saamiseksi matkustajamukavuudesta tietoisesti koettuna ilmiönä, jota edeltävät useat kognitiiviset prosessit, voidaan tutkimuksessa käyttää heterofenomenologista lähestymistapaa. Tässä tutkielmassa liukuportaan ajomukavuuden kokemusta tutkittiin haastattelututkimuksella sekä tutkijahavainnoilla. Aineisto analysoitiin käyttäen tilastollista sekä spatiaaliskontekstuaalista analyysia. Tulokset osoittivat, että 50 % mukavuuden kokemuksesta voidaan ennustaa portaiden sekä käsikaiteen tärinän ja tasaisen liikkeen kokemuksen tekijöillä. Loput mukavuuden kokemuksen tekijöistä voidaan selittää esimerkiksi ihmisten yksilöllisillä eroilla heidän mentaalisissa ja fyysisissä ominaisuuksissaan, tai muilla syillä. Löydetyt tekijät voivat olla tärkeitä mukavuuden kokemukselle liukuportaissa, koska niillä on merkitystä erityisesti tasapainon ja ryhdin ylläpitämiselle liukuporrasmatkan aikana. Niiden merkityksellisyyttä voidaan selittää evolutiivisilla ja biologisilla syillä, tiettyjen sensorimotoristen ohjelmien aktivaatiolla, sekä näkemällä ihmisen toiminta tavoiteorientoituneena, ympäristön ja sisäisten mielen prosessien välisenä vuorovaikutteisena prosessina, jonka taustalla ovat yksilön omakohtaiset tarpeet, tunteet, kokemukset, arvioinnit ja odotukset. Heterofenomenologisen lähestymistavan käyttö tulevaisuudessa, yhdessä olemassa olevien mittausmenetelmien kanssa, voi tukea mukavan liukuporrasmatkan suunnittelua sekä vahvistamalla olemassa olevien parametrien merkitystä ja tärkeyttä mukavuutta ennustavina tekijöinä, että tarjoamalla ehdotuksia uusista esiin nousevista tekijöistä.