Sähköisen taloushallinnon kehityksen merkitys tilintarkastuksessa - Sivonen, Hannamari (2016)
Tutkimuksessa analysoidaan Suomessa tapahtunutta muutosta tilintarkastustyön painopisteissä taloushallinnon digitalisoitumisen myötä. Tutkimuksen teoriana toimii agenttiteoria ja tilintarkastusta koskeva ajantasainen lainsäädäntö yhdessä tilintarkastusta ohjaavien normien, hyvän tilintarkastustavan ja kansainvälisten standardien kanssa. Vaikka taloushallinnon toimintaympäristössä voidaankin nähdä radikaali muutos, ei tilintarkastajan työ ole kohdannut suuria muutoksia viimeisen kuudentoista vuoden aikana. Kun tarkastellaan tilintarkastusta käytännön työn, tilintarkastusta säätelevän lainsäädännön näkökulmasta, huomataan tilintarkastustyön pysyneen verrattain samanlaisena. Käytännön tilintarkastustyö ei ole tutkimuksen empiirisessä osuudessa toteutetuissa haastatelluissa ilmenneiden seikkojen mukaan muuttunut perinteisen kirjanpidon tarkastuksesta juuri lainkaan, vaikka tarkastustyötä joudutaankin tekemään tietojärjestelmien sisällä. Automaation tuoma muutos tarkastustyöhön ei tule todennäköisesti olemaan ajankohtainen vielä seuraavaan kymmeneen vuoteen. Suomessa tapahtunut muutos sähköiseen taloushallintoon on ollut hidasta, eikä sähköisen taloushallinnon tuomia etuja ole vieläkään käytössä yrityksillä, joilla digitaalinen taloushallinto on käytössä. Myöskään tilintarkastuksen avuksi luodut tukijärjestelmät eivät ole siinä laajuudessa käytössä kuin niiden olisi mahdollista.