La notion d’Eldorado dans le roman de Laurent Gaudé - Teivaanmäki, Tuulia (2016)
Tämä tutkielma käsittelee Eldoradon käsitettä Laurent Gaudén romaanissa Eldorado. Gaudé on ranskalainen, palkittu (Prix Goncourt des Lycéens, Prix Goncourt) nykykirjailija ja romaani on kirjoitettu vuonna 2006. Tutkielmassa kuvaillaan Eldoradon käsitteen historiaa ja sen muuttumista eri aikakausilla. Gaudén romaanissa Eldorado kuvataan kahden päähenkilön kautta heidän tavoitellessaan omaa onneaan ja parempaa elämää. Päähenkilöiden tarinat ja päämäärät ovat keskenään erilaiset ja niitä vertailemalla tutkitaan Eldoradon erilaisia merkityksiä. Eldoradon käsite valittiin tutkielman kohteeksi, koska kyseessä on ajankohtainen aihe liittyen tämänhetkiseen pakolaiskriisiin ja maahanmuuttokeskusteluun. Ilmiö on tutkielman aiheena yhteiskunnallisen näkökulman sijasta kirjallisuuden ja erityisesti Laurent Gaudén romaanin näkökulmasta. Tutkielmassa totesimme, että Eldorado on Gaudén romaanin mukaan, sekä historiallisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsottuna ihmisen universaali toive löytää hyvää, arvokasta ja tasapainoista elämää.