"Ein Garten Eden für unerschrockene Tierliebhaber" : eine Diskursanalyse über die Reisemotive in Reisereportagen zu Australien - Räsänen, Anne (2016)
Turismi lukeutuu maailmanlaajuisesti merkittäviin ja nopeimmin kasvaviin toimialoihin. Matkustaminen ei ole enää harvojen etuoikeus, vaan siitä on tullut länsimaissa itsestäänselvyys ja jopa harrastus. Matkustusmotiivien ja sitä kautta kuluttajakäyttäytymisen ymmärtäminen on keskeinen osa matkailumarkkinointia ja sen suunnittelua. Vaikka matkakertomukset genrenä mielletään usein yltiöpositiivisiksi mainosteksteiksi, on journalisteilla valtaa vaikuttaa lukijoihin ja eri matkakohteista muodostuviin mielikuviin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten matkustusmotiiveja representoidaan saksankielisissä matkakertomuksissa. Samalla tarkasteltiin kielellisiä keinoja, joiden avulla yritetään herättää lukijoiden kiinnostus Australiaan matkakohteena. Tutkimusaineistoksi valittiin 22 vuosina 2012-2014 ilmestynyttä matkakertomusta, jotka julkaistiin seuraavien sanoma- ja aikakauslehtien verkkosivuilla: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merian, Die Zeit sekä Die Welt. Kaikki tutkimusaineistoksi valikoituneet matkakertomukset käsittelivät Australiaa. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kriittistä diskurssintutkimusta, sillä matkakertomuksista tarkasteltiin erityisesti kielenkäytön makrotasoa eli tekstiin liittyviä kulttuurisia ja yhteiskunnallisia merkityksiä, konteksteja sekä valtasuhteita. Lisäksi tarkasteltiin kielenkäytön mikrotasoa sanavalintojen sekä matkakertomuksille tyypillisten tyylikeinojen, kuten informatiivisen tekstityypin, tarinankerronnan ja dramatisoinnin kautta. Analyysin ensimmäisessä osassa kartoitettiin koko tutkimusaineistosta usein toistuvia teemoja, jotka luokiteltiin kolmen pääteeman alle: luonto, Australian alkuperäisasukkaat eli aboriginaalit sekä jokapäiväinen kulttuuri. Seuraavaksi analysoitiin tekstiesimerkkien avulla kuusi artikkelia, jotka edustivat Australian eri alueita ja joissa painotettiin eri teemoja. Teemojen pohjalta esiin nousi neljä diskurssia: luontoelämys, turvallinen seikkailu, kriittinen matkailija sekä autenttisuus. Diskurssien tärkeimpien sisältöjen kautta muodostui kuva artikkeleissa esiintyvistä matkustusmotiiveista. Abraham Maslowin ja Philip L. Pearcen motivaatiotutkimuksia mukaillen tutkimusaineiston motivaatiotekijöitä kuvattiin kaksitasoisen mallin avulla, johon kuuluivat rentoutuminen, turvallisuuden tunne, sosiaaliset kokemukset sekä itsensä toteuttaminen ja muista erottuminen. Tärkeimpänä matkustusmotiiveista esiin nousi Australian ainutlaatuisen luonnon merkitys ja siihen liittyvät rauha, rentoutuminen ja elämykset. Kertomuksissa korostettiin autenttisia ja yksilöllisiä kokemuksia, kohtaamisia paikallisten ja erityisesti aboriginaalien kanssa sekä kontrasteja kiireiseen, yksitoikkoiseen ja liian turvalliseen arkeen kotona. Matkoilta haettiin sopivissa määrin eksotiikkaa ja seikkailua, mutta toisaalta arvostettiin hyvin organisoituja ja ennen kaikkea turvallisia matkustuskokemuksia.