Johtoryhmän päätöksenteko ja päätöksistä viestiminen organisaation kehittämisprojektissa - Halonen, Sarianna (2016)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli ymmärtää johtoryhmän tiedon hallintaa, päätöksentekoa, päätöksistä viestimistä sekä johtoryhmän kokousten vuorovaikutuskäytänteitä ja -haasteita. Muodoltaan tämä tutkielma on monimuotogradu, joka koostuu kolmesta erillisestä osasta. Johtoryhmän työskentely - osa kuvaa pro gradu -tutkielman osana tehdyn johtoryhmän kehittämisprojektin lähtökohdat ja johtoryhmän kehittämisprojektin toteutuksen kuvauksen. Johtoryhmän kehittämisprojekti -osa, sisältää johtoryhmän kehittämisprojektin projektisuunnitelman, tuloksena tuotetun raportin ja johtoryhmän kehittä- misprojektin toteutuksen arvioinnin. Päätäntö-osa kuvaa tutkielman pohdinnan ja arvioinnin. Johtoryhmän päätöksentekoon keskittyvä johtoryhmän kehittämisprojekti toteutettiin havainnoimalla johtoryhmän kokouksia ja haastattelemalla johtoryhmän jäseniä johtoryhmän tavoitteesta, vuorovaikutuksesta, päätöksenteosta ja henkilöstöviestinnän toteutumisesta. Saadun aineiston pohjalta laadittu johtoryhmän kehittämisprojektin raportti sisältää kuvauksen johtoryhmätyöskentelyn tilasta ja vuorovaikutushaasteista. Lisäksi raportissa tarjotaan konkreettisia ehdotuksia johtoryhmätyöskentelyn kehittämiseen. Johtoryhmän kehittämisprojektin keskeisimmät tulokset osoittavat johtoryhmässä olevan haasteita pää- töksenteon systemaattisuudessa, jonka vuoksi päätöksistä viestiminen henkilöstölle koetaan haasteelliseksi. Keskeisimpinä kehittämisehdotuksina ovat päätösvaihtoehtojen kriittisen arvioinnin ja keskustelun lisääminen, käytyjen keskustelujen loppuyhteenvedon sanoittaminen ja kirjaaminen sekä viestintävastuun sopiminen asian käsittelyn yhteydessä. Johtoryhmä voi hyödyntää tarpeelliseksi kokemiaan kehittämisehdotuksiani jatkotyöskentelyssään.