Maailmankartan uudet mittasuhteet verkossa : ulkomaanuutiset Ylen verkkosivuilla vuonna 2014 - Latvala, Johanna (2016)
Tässä tutkielmassa selvitetään, miltä Yle Uutisten ulkomaanuutisten maailmankartta näyttää. Aiemmat uutisvirtatutkimukset ovat muodostaneet maailmankartan, jossa länsi ja pohjoinen dominoivat, kun taas itä ja etelä ovat aliedustettuja. Tutkielman aineisto on kerätty Yle Uutisten verkkosivujen ulkomaat-osastolta aikavälillä 6.1.2014–24.12.2014. Tutkielman metodiksi valittiin määrällinen sisällön erittely. Aineisto on luokiteltu lähteiden, maanosien, ensisijaisten valtioiden, toissijaisten valtioiden, teemojen, kansainvälisten järjestöjen, poliittisten johtajien ja uutisten sävyjen perusteella. Aineiston länsipainotteisuus on huomattavaa, vaikkakin Aasian osuus uutisissa oli kasvanut aiempiin uutisvirtatutkimuksiin verrattuna. Uutisoiduimpia valtioita olivat Venäjä, Ukraina ja Yhdysvallat. Myös aineistossa eniten esiintyneet poliittiset johtajat tulivat edellä mainituista valtioista. Lähteinä suosittiin edelleen suuria uutistoimistoja. Eniten aineistossa esiintyneet teemat olivat politiikka, konfliktit, rikokset, talous ja luontoa. Aiempien uutisvirtatutkimusten tapaan YK ja Nato olivat edelleen uutisoiduimmat kansainväliset järjestöt, kun taas muut kansainväliset järjestöt esiintyivät aineistossa hyvin marginaalisesti. Kehitysmaauutisointi on edelleen hyvin negatiivista verrattuna muihin maihin. Tutkielma osoittaa, että Ylen ulkomaanuutisten maailmankartta ei juuri eroa aiemmista uutisvirtatutkimuksista. Lisääntyneen Aasia-uutisoinnin vuoksi tasapaino lännen ja idän välillä on kuitenkin hieman parempi kuin aiemmissa suomalaisissa uutisvirtatutkimuksissa.