Web-sovelluskehityksen piirteet ja kehityksen laatu - Eskelinen, Riku (2016)
Web on kehittynyt staattisesta asiakirja-alustasta kohti erilaisia vuorovaikutteisia toimintoja ja palveluita mahdollistavaksi sovellusalustaksi. Web-sovellusten merkitys onkin tänä päivänä vähintään perinteisten sovellusten tasolla, ja sen uskotaan yhä kasvavan. Näin ollen on tärkeää, että web-sovellusten kehityksen laatuun vaikuttavat tekijät ymmärretään, sillä web-sovelluksia kehitetään eri tavoin kuin työpöytäsovelluksia, ja kehittäessä korostuvat erilaiset asiat. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa näitä web-sovelluskehitykseen liittyviä ominaispiirteitä selvitettiin ja näiden vaikutuksia kehitysprosessin laatuun arvioitiin aiemman tutkimuksen perusteella. Ensin etsittiin ohjelmistokehityksen laatuun yleisesti vaikuttavia tekijöitä, sitten web-sovelluskehityksen ominaispiirteitä, ja lopuksi näitä piirteitä arvioitiin laatutekijöiden perusteella. Yleisesti ohjelmistokehityksen laatuun näyttäisi vaikuttavan kehitysprosessin vakioinnin taso, työkalut ja niiden kyvykkyys, suunnitteluresurssit, kehitettävän ohjelmiston kompleksisuus ja koko, henkilöstö ja sen kyvykkyys, käytettävissä oleva kehitysaika, johdon tuki sekä kehityksen maantieteellinen hajauttaminen. Keskeisiä web-sovelluskehityksen ominaispiirteitä havaittiin olevan tyypillisesti käytettävien ohjelmointikielten dynaamisuus, monimuotoinen teknologia ja erilaisten teknologioiden ja komponenttien yhdistely, kehityshenkilöstön hajauttaminen ja osaamisen monipuolisuus, kehitystyökaluriippuvaisuus, epämuodollinen kehitys, välitön ohjelmistotuotteen julkaisu sekä tuotteen laadun merkityksen korostuminen. Osalla näistä piirteistä arvioitiin olevan positiivisia, osalla negatiivisia vaikutuksia kehityksen laatuun ja tuottavuuteen. Joidenkin piirteiden arvioitiin vaikuttavan positiivisesti jonkin laatutekijän, mutta negatiivisesti toisen laatutekijän kannalta. Lisäksi osalla piirteistä arvioitiin saattavan olla erilaisia vaikutuksia laatuun riippuen siitä, miten muut web-sovelluskehityksen ominaispiirteet kehityksessä vaikuttavat.