Liikunnanopettajien kokemuksia ammatillisen koulutuksen tutkinnon perusteiden muutoksesta syksyllä 2015 : "selällään ollaan" - Tahvanainen, Pasi (2016)
Tahvanainen, P. 2016 Liikunnanopettajien kokemuksia ammatillisen koulutuksen tutkinnon pe-rusteiden muutoksesta syksyllä 2015: ”Selällään ollaan”. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopistosto, Liikuntapedagogiikan pro gradu – tutkielma, 45 s., 2 liitesivua. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen uudet tutkinnon perusteet astuivat voimaan 1.8.2015. Muutoksen yhteydessä liikunnan ja terveystiedon tilalle tuli uusi oppiaine työkyvyn ylläpitämi-nen, liikunta ja terveystieto, ja opintoviikot muuttuivat osaamispisteiksi. Tutkimukseni tarkoitus oli selvittää, miten liikunnanopettajat ovat kokeneet tutkinnon perusteiden uudistuksen syksyn 2015 aikana eri koulutuksen järjestäjien oppilaitoksissa. Toteutin tutkimukseni aineiston keruun teemahaastatteluna tammikuussa 2016. Haastattelin nel-jää eri oppilaitoksissa työskentelevää liikunnanopettajaa. Aineiston analysoinnissa käytin laadulli-sen tutkimuksen menetelmistä teemoittelua ja tyypittelyä. Haastatellut opettajat kokivat, että tut-kinnon perusteiden suunnitteluprosessissa yksittäisellä opettajalla ei ole ollut kovinkaan paljon vaikuttamisen mahdollisuuksia. Opettajat kokivat myös, että tällä hetkellä opetellaan, suunnitel-laan ja selkeytetään uutta tutkinnon perustetta samanaikaisesti, kun ohjataan opiskelijoita. Työky-vyn ylläpidon, liikunnan ja terveystiedon tavoitteita opettajat pitivät vaativina. Valinnaisista opinnosta ei haastateltavilla ollut selvää kuvaa siitä, miten ne suunnitellaan ja toteutetaan eri oppi-laitoksissa. Opetuksen integrointia ammatillisiin opintoihin opettajat pitivät hyvänä asiana, jos se pystytään järjestämään ja toteuttamaan yhteistyönä. Haastateltavat kokivat hyvänä asiana sen, että liikuntaa ja terveystietoa on lähestytty työkyvyn näkökulmasta. Suurimpana haasteena pidet-tiin sitä, että opetukselle on paljon vähemmän aikaa kuin aikaisemmin. Kaikki liikunnanopettajat toivat haastattelussa vahvasti esille sitä, että liikunta on ”kova juttu” ammatillisessa koulutuksessa ja sen asema pitäisi turvata tulevaisuudessakin. Kaikki haastatellut opettajat kokivat työkyvyn ylläpidon liikunnan ja terveystiedon aseman itse-näisenä oppiaineena ammatillisessa koulutuksessa olevan tulevaisuudessa uhattuna. Opetuksen vähentäminen on huono kehityssuuntaus, ja lisäksi on paljon tutkimustietoa siitä, mikä on amma-tillisessa koulutuksessa olevan opiskelijan toimintakyky verrattuna esimerkiksi lukio-opiskelijaan.