Muikun (Coregonus albula) suomun kasvuun ja kasvurenkaiden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä - Haapala, Saara-Maria (2016)
Muikun kasvunopeudessa on suurta vaihtelua, mikä voi heijastua myös sen luutuvien osien rakenteeseen. Veden lämpötila vaikuttaa ravinnonottoon sekä aineenvaihduntaan ja sitä kautta myös kasvuun. Jos gametogeneesin aikana naaraiden ja koiraiden käyttäytyminen sekä energiankäyttö poikkeavat toisistaan, sukupuolten välisiä eroja voidaan mahdollisesti havaita myös suomun kasvurytmiikassa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kasvurenkaiden muodostuminen eroaa sukupuolten ja ikäryhmien välillä sekä millaisia vaikutuksia lämpötilan vaihteluilla on kasvurenkaiden määrään. Näytekalat saatiin Etelä-Konnevedeltä avovesikaudella 2013. Kaikilta kaloilta laskettiin suomun kasvurenkaiden lukumäärä sekä mitattiin kasvurenkaiden väliset etäisyydet. Ikäryhmän 2+ kaloilla oli suurempi suomun säde ja enemmän kasvurenkaita kuin ikäryhmän 1+ kaloilla. Viimeisen kasvukauden kasvurenkaat olivat ikäryhmän 1+ kaloilla leveämpiä kuin ikäryhmän 2+ kaloilla. Naarailla oli enemmän kasvurenkaita kuin koirailla ensimmäisen kasvukauden jälkeen, mutta koiraille oli syntynyt enemmän kasvurenkaita toisella kasvukaudella. Erot saattoivat johtua siitä, että kahdessa lokakuussa pyydetyssä näyteryhmässä oli kutualueille luultavasti muista osista järveä tulleita koiraita. Kasvurenkaiden tihentyminen alkoi heinä-elokuussa. Tihentymisen alkaminen voi johtua kasvun hidastumisesta, ravinnon määrän vähenemisestä, liian korkeasta lämpötilasta tai kutemiseen valmistautumisesta. Useilla kaloilla uuden kasvukauden aikana syntyneitä kasvurenkaita ei näy vielä kesäkuussakaan, vaikka jäät olisivat lähteneet jo toukokuun alkupuolella. Tätä tietoa voidaan käyttää hyödyksi iänmäärityksiä tehtäessä ja näin välttää kalojen iän määrittäminen systemaattisesti liian nuoreksi. Lämpötilan vaikutuksesta kasvurenkaiden muodostumiseen tarvitaan lisätutkimuksia.