Muutosvastarinta ERP-järjestelmien käyttöönotoissa - Neulanen, Ruut (2016)
ERP-järjestelmät eli toiminnanohjausjärjestelmät ovat yleisiä järjestelmiä, joita yritykset käyttävät tehostaakseen liiketoimintaansa. ERP-järjestelmien käyttöönotot ovat suuria projekteja, joissa muutosvastarinta uutta järjestelmää kohtaan aiheuttaa usein haasteita. Siksi on tärkeää löytää syyt muutosvastarinnalle, jotta sen ehkäisemiseksi ja poistamiseksi voidaan löytää sopivat keinot. Tutkielmassa käsitellään muutosvastarintaa, ERP-järjestelmiä ja ERP-järjestelmien käyttöönottoja sekä millaisia vaikutuksia muutosvastarinnalla voi olla ERP-järjestelmien käyttöönottoihin. Tutkielma perustuu kirjallisuuskatsaukseen. Yleisiä syitä muutosvastarinnalle ERP-järjestelmien käyttöönotoissa ovat esimerkiksi käyttäjän kokemus teknologian hyödyllisyydestä ja riskeistä, työrutiinien muuttuminen, ylimääräinen työ, järjestelmän sopimattomuus, tekniset ongelmat, muuttunut työ ja järjestelmän monimutkaisuus. Muutosvastarinnan ehkäisemiseksi esitettiin luottamuksen rakentamista, kommunikointia ja muita tehokkaita johtamisen keinoja. Myös sopivan käyttöönottostrategian valinta voi ehkäistä muutosvastarinnan syntymistä. Muutosvastarinnan poistamiseen soveltuvia keinoja on edellä mainittujen keinojen lisäksi muun muassa käyttäjän tarpeiden huomiointi, johdon tuki, yhdenmukainen korjaaminen, kannustava suostuttelu ja selkeä suunnitelma. Muutosvastarintaa voidaan myös poistaa lisäämällä teknologian hyväksymistä, ja keinoja siihen ovat esimerkiksi osallistavat strategiat, kannustimet, kouluttaminen, organisaationaalinen tuki ja vertaistuki. Edellä mainitut keinot ovat hyödyllisiä yritysjohdolle muutosvastarinnan ehkäisyssä ja poistamisessa ERP-järjestelmän käyttöönoton yhteydessä.