Taimenen (Salmo trutta) kutusoraikot Keski-Suomen kunnostetuissa metsäjoissa - Kivinen, Jouni (2016)
Virtavedet ovat monimuotoisia elinympäristöjä, joissa esiintyy niihin erikoistuneita lajeja. Nykyään kaikki eri virtavesityypit ovat maailmanlaajuisesti eräitä ihmisen eniten muokkaamista vesiekosysteemeistä. Muokattuja virtavesiä on pyritty ennallistamaan erilaisin elinympäristökunnostuksin. Suomessa tukinuittoon perattuja uomia on pyritty kalataloudellisesti tarkasteltuna kunnostamaan virtakutuisten lohikalojen poikas- ja lisääntymisalueiden parantamisella. Toimenpiteillä ei useinkaan ole saatu merkittävästi nostettua lohikalojen yksilötiheyksiä, ja etenkin pienpoikasalueet ja kutusoraikot ovat usein jääneet heikkolaatuisiksi. Tämä tutkimus tarkasteli taimenen kutusoraikkoja Keski-Suomen kunnostetuissa koskissa, vertaillen eri ympäristömuuttujia luonnon- ja kunnostussoraikkojen, ja kutuun käytettyjen ja käyttämättömien soraikoiden välillä. Neljältä pienehköltä metsäjoelta mitattiin soraikoiden virranopeuksia, tarkasteltiin niiden soran raekokoja ja kiviaineksen rakennetta. Tulosten perusteella kunnostussoraikot sijaitsevat pääosin liian hitaassa virrassa ja niiden soran raekoko on liian tasakokoista. Monipuolinen pohja-aineksen kokojakauma, kohtuullinen virrannopeus ja ison kiven sijainti lähettyvillä lisää soraikon käytön todennäköisyyttä kudussa. Kunnostussoraikkoja on saattanut sijaita aiemmin myös nopean virran alueilla, mutta niiden herkän liikkuvuuden vuoksi, johtuen mm. tasakokoisesta raekoosta, ovat ne saattaneet huuhtoutua vuosien myötä pois kutuun sopivilta alueilta. Pienilläkin korjaus- ja investointitoimilla olisi mahdollista parantaa olemassa olevia kunnostussoraikkoja tuottavammiksi.