"Oh I'd definitely pronounce my 'th's in a job interview" : Irish university students' attitudes towards the effects of a strong Irish accent on the outcome of a job interview in Ireland - Kinnunen, Katarina (2016)
Vaikka monessa englanninkielisessä maassa on tehty laajoja aksenttikartoituksia ja -tutkimuksia, Irlanti on jäänyt suhteellisen huomiotta tällä saralla. Suurin osa aksenttitutkimuksista Irlannissa on keskittynyt maan pääkaupunkiseudulle, eikä muualla maassa puhuttavaa englantia ole juuri tutkittu. Tämän tutkielman tarkoituksena on määrittää irlanninenglannin eri aksentteihin kohdistuvia ennakkoasenteita analysoimalla tutkimuksen kohderyhmän omia asenteita ja kielenkäyttöä. Tutkimuksen kohderyhmänä toimivat irlantilaiset yliopisto-opiskelijat, ja kielenkäytön kontekstina kuvitteellinen työhaastattelu Irlannissa. Tutkimuskysymysten avulla pyrittiin selvittämään kokevatko opiskelijat työnhakijan vahvan irlanninenglannin aksentin vaikuttavan (kuvitteellisen) työhaastattelun lopputulokseen ja muuttaisivatko opiskelijat omaa puhettaan työhaastattelussa vaikuttaakseen sen tulokseen? Tutkimus toteutettiin sähköpostilla linkkinä Irlannin yliopistoihin lähetetyn nettikyselyn avulla. Kyselyn vastaukset analysoitiin esittämään prosentuaalisia tuloksia opiskelijoiden näkemyksistä. Vaikka tulokset osoittavat, että enemmistö vastaajista ei arvioi muuttavansa omaa puhettaan haastattelussa eikä vahvan aksentin vaikuttavan haastatteluun, noin kolmasosa vastasi aksentin mielestään vaikuttavan työhaastattelutilanteeseen. Myös noin kolmasosa ilmaisi aikomuksensa muuttaa omaa puhettaan haastattelutilanteessa. Tämä tutkimus toi johdonmukaista lisätietoa aksenttien koetuista eriarvoisista asemista Irlannissa. Tulokset ennemmin herättävät aiheesta jatkokysymyksiä, kuin antavat kokonaisvaltaisia vastauksia. Tutkimus osoittaa tarpeen kattavammille asennetutkimuksille Irlannissa aksenttien herättämistä asenteista ja niiden vaikutuksista.