Značenie vladeniâ russkim âzykom v rabote finskih gidov : na osnove pis’mennogo oprosa - Helppi, Riina-Marjukka (2016)
Tämän kandidaattitutkielman tarkoituksena on tutkia suomalaisten matkaoppaiden venäjän kielen osaamisen tärkeyttä. Matkaoppaat työskentelevät Venäjällä pääasiassa suomalaisten turistien kanssa. Tutkimus on ajankohtainen, koska suomalaiset matkustavat paljon Venäjälle ja yleensä he eivät osaa venäjää, silloin tarvitaan oppaita. Aikaisempi tutkimus keskittyy ainoastaan venäläisten Suomeen matkustamiseen, tämä tutkimus on päinvastainen. Tutkimus on laadullinen ja sen toteuttamiseen on käytetty kyselyä. Tutkimukseen osallistui kuusi suomalaista matkaopasta, jotka työskentelevät pääosin Viipurissa ja Pietarissa kesäsesonkina. Osallistujat ovat iältään 42 - 69 -vuotiaita. Osallistujat vastasivat kyselyyn sähköpostilla. Tutkielman alussa kartoitetaan turismin käsitettä Venäjälle matkustamisen näkökulmasta, sitten syvennytään oppaiden kielitaidon kuvaamiseen, ja kielitaidon tärkeyteen heidän työssään. Lopuksi tehdään yhteenveto kielitaidon tärkeydestä. Tutkimuksessa selvisi, että kielitaito on tärkeä, kun työskennellään Venäjällä. Kyselyn osallistujat toivat esille monia hyviä näkökulmia liittyen kielitaitoon. Oppaat, jotka hallitsevat venäjän kielen paremmin, arvottavat osaamisen korkeammalle, kuin oppaat, joiden kielitaito on heikompi tai sitä ei ole. Pelkkä hyvä kielitaito ei tee hyvää opasta, siihen vaikuttavat myös useat muut tekijät, aina kulttuurintuntemuksesta yhteistyökykyyn asti.