Digitalisaatio ja sen asettamat haasteet pankeille - Hokkanen, Samu (2016)
Teknologian kehitys on muuttanut yhteiskuntaa ja tapaamme elää elämäämme. Tätä muutosta on alettu kutsumaan digitalisaatioksi. Digitalisaatio ei ole pelkästään uusia teknologisia ratkaisuja. Sillä tarkoitetaan uuden teknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia muokata uusia toimintatapoja. Pankit ovat hyvä esimerkki toimialasta, joka on keskellä digitaalista murrosta. Digitalisaatio asettaa perinteiselle pankkialalle uusia haasteita ja pakottaa sen mukautumaan. Digitalisaatio muuttaa pankkien tapaa toimia ja palvella asiakkaitaan. Tässä tutkielmassa tarkastellaan digitalisaatiota, sen nykyistä roolia yhteiskunnassa ja sen asettamia uusia haasteita suomalaisille talletuspankeille. Tutkielmassa määritellään digitalisaation käsite ja tarkastellaan siihen liittyviä käsitteitä ja ilmiöitä. Pankkiliiketoimintaa tarkastellaan esimerkkinä keskittyen erityisesti pankkien kohtaamiin uusiin haasteisiin. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka pohjautuu tieteelliseen aineistoon sekä kotimaisiin tutkimuksiin ja julkaisuihin. Tutkielman tuloksena voidaan todeta, että digitalisaatio-sanan merkitys on muuttunut vuosien varrella ja siihen liittyy oleellisesti erilaisia ilmiöitä. Muutosvoimansa digitalisaatio saa uusien teknologisten ratkaisujen lisäksi ihmisten käyttäytymisen muutoksesta. Digitalisaation myötä pankit kohtaavat uusia haasteita, jotka kohdistuvat konttoreihin, henkilöstöön ja sähköisiin palvelukanaviin. Digitalisaatio tuo mukanaan myös uutta kilpailua ja kilpailijoita pankkisektorille.