Uusien 5G-teknologioiden energiatehokkuus - Jurvakainen, Tuukka (2016)
Mobiiliverkkojen datamäärän kasvaessa räjähdysmäisesti tarvitaan uutta 5G-teknologiaa lisäämään langattomien verkkojen kapasiteettia. 5G-verkkoja kehitettäessä yksi tärkeä tutkimuskysymys on, kuinka saada niistä energiatehokkaita. Tässä tutkielmassa käydään läpi tieteellistä keskustelua aiheesta. Tieteellisestä keskustelusta keskeisimmiksi teknologioiksi 5G-verkkoihin nousevat muun muassa laitteistotekniikan kehittyminen, millimetriaallot, kognitiivinen radioverkko, massiivinen MIMO ja heterogeeninen verkko. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta ja kehitystyötä, jotta uusista 5G-verkoista saadaan riittävän energiatehokkaita.