Ihmiskeskeisen suunnittelun periaatteet toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotossa - Aaltonen, Olli-Pekka (2016)
Toiminnanohjausjärjestelmät (Enterprise Resource Planning system) ovat tieto-järjestelmiä, joiden tavoitteena on tehostaa yritysten toimintaa. Toiminnanoh-jausjärjestelmät ovat usein monimutkaisia järjestelmiä ja niiden käyttöönotto on haastava prosessi, sillä toiminnanohjausjärjestelmät voivat vaikuttaa yrityksen olemassa oleviin liiketoimintaprosesseihin. Toiminnanohjausjärjestelmien käyt-töönotto on usein tavanomaista tietojärjestelmän käyttöönottoa monimutkai-sempi prosessi, joka voi sisältää myös muita ohjelmistokehityksen kehityskaa-ren osa-alueita, kuten suunnittelua, analysointia ja testausta. Toiminnanohjaus-järjestelmien käyttöönottoa ja sen onnistumiseen johtavia kriittisiä menestyste-kijöitä on käsitelty kirjallisuudessa paljon. Tutkielman tavoitteena on selvittää voisivatko ihmiskeskeisen suunnittelun periaatteet auttaa toiminnanohjausjär-jestelmien käyttöönotossa. Ihmiskeskeisen suunnittelu on menetelmä, jonka tavoitteena on osallistaa käyttäjät ja muut sidosryhmät kehitysprosessiin, jotta ohjelmistoista tulisi mahdollisimman käyttäjäystävällisiä. Ihmiskeskeisen suunnittelun kuusi periaatetta toimivat ohjenuorina ohjelmistoprojekteille. Ih-miskeskeinen suunnittelu ei ole suunniteltu ainoastaan käyttöönottoa varten, vaan ohjelmiston koko kehityskaarelle. Toiminnanohjausjärjestelmien käyt-töönotto kuitenkin voi vaatia myös muita kehityskaaren vaiheita kuin käyt-töönottoa, jolloin on perusteltua tarkastella toiminnanohjausjärjestelmien käyt-töönottoa tavanomaista tietojärjestelmän käyttöönottoa laajempana kokonai-suutena. Tutkielman tutkimuskysymykseen pyritään vastaamaan vertaamalla ihmiskeskeisen suunnittelun periaatteita kirjallisuuden pohjalta valittuihin toi-minnanohjausjärjestelmien kriittisiin menestystekijöihin. Kirjallisuudesta löytyi joitain yhtäläisyyksiä ihmiskeskeisen suunnittelun periaatteiden ja toiminnan-ohjausjärjestelmien käyttöönoton kriittisten menestystekijöiden välille. Tut-kielmassa ei kuitenkaan saada selville voisiko ihmiskeskeinen suunnittelun pe-riaatteet auttaa toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotossa. Joidenkin ihmis-keskeisen suunnittelun periaatteiden tavoitteet ovat kuitenkin varsin samankal-taisia kuin toiminnanohjausjärjestelmien kriittiset menestystekijät edellyttävät. Pidemmälle menevien johtopäätösten tekeminen edellyttää kuitenkin jatkotut-kimusta aiheesta.