Miesten kokema parisuhdeväkivalta heterosuhteessa - Kähärä, Nelli (2016)
Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, millaista on elää miehenä heterosuhteessa, jossa nainen käyttää väkivaltaa miestä kohtaan. Tutkimuksessa tarkastelen, miten miehet määrittelevät itse kokemansa väkivallan, ja millaista väkivaltaa he ovat kokeneet. Halusin myös selvittää, millaisia seurauksia väkivallalla on ollut miesten elämässä, ja miten he ovat kyenneet selviytymään väkivaltakokemuksistaan. Miesten kokemaa parisuhdeväkivaltaa on tutkittu vähän, joten lähdin liikkeelle näistä peruskysymyksistä. Tutkimukseen osallistui haastatteluilla seitsemän parisuhdeväkivaltaa kokenutta miestä. Käytin narratiivista viitekehystä haastattelujen toteuttamisessa, sillä olin kiinnostunut väkivaltakokemuksesta miesten kertomina. Haastatteluissa miehet kertovat väkivaltakokemuksensa tarinana, jossa on alku ja loppu. Haastattelut olivat puolistrukturoituja. Analyysin toteutin systemaattisella temaattisella analyysilla. Miehet kertoivat useimmiten kokeneensa henkistä väkivaltaa yhdessä fyysisen väkivallan kanssa. Lisäksi he kertoivat sosiaalisen ja fyysisen rajoittamisen ja kontrollin kokemuksista. Tyypillisesti erilaiset väkivallan muodot esiintyivät yhdessä. Miehet olivat kokeneet hyvin raakoja väkivallantekoja parisuhteissaan, ja väkivalta oli silloin henkeä uhkaavaa. Osa miehistä kertoi vastustaneensa väkivaltaa väkivallalla, mutta suurin osa miehistä oli valinnut olla käyttämättä väkivaltaa. Pidättäytyminen väkivallasta merkitsi miehille itsekunnioituksen säilyttämistä ja omien periaatteiden vaalimista. Väkivallasta seurasi miehille psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia ongelmia, kuten masennusta, paniikkihäiriötä, päihteidenkäyttöä ja somaattisia sairauksia. Suurin osa miehistä oli irtautunut väkivaltaisesta suhteesta, ja eron jälkeinen toipuminen oli hidasta ja raskasta. Miehillä oli eron jälkeen vaikeuksia sitoutua uusiin parisuhteisiin, ja luottaa ihmisiin. Avun hakeminen ei ollut miehille helppoa: vain kaksi heistä oli hakenut apua väkivallasta selviytymiseen. Näyttää selvältä, että jotta miehiä voitaisiin auttaa sosiaalityön keinoin, on tutkimustietoa aiheesta hyvä saada lisää. Parisuhdeväkivalta on piiloutuva ilmiö, ja miehet jäävät kokemustensa kanssa liian usein yksin. Parisuhdeväkivallasta on syytä myös puhua lisää, jotta se ei olisi enää tulevaisuudessa niin suuri tabu, ja avun hakeminen olisi helpompaa.