"Kaikkii ihmisen kieltä" : monikielisten lasten käsityksiä kielestä ja kielenoppimisesta - Höylä, Laura (2016)
Kieli- ja kielenoppimiskäsityksemme heijastuvat siihen, mitä oikeastaan ymmärrämme kielellä ja kuinka kieltä mielestämme opitaan. Käsityksillä voikin olla merkittävä vaikutus kielten oppimiseen, jonka tärkeyttä nykypäivän monikielistyvässä maailmassa korostetaan yhä enemmän. Lasten käsityksiä kielistä ja kielten oppimisesta on tutkittu vielä vähän, eikä monikielisyyden näkökulmasta aiempaa tutkimusta ole lainkaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää nimenomaan monikielisten lasten kieli- ja kielenoppimiskäsityksiä. Tutkimustani varten sain käyttööni Kieliverkoston, Vaasan yliopiston ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä keräämää aineistoa, joka koostuu 5–6-vuotiaiden lasten haastatteluista ja piirustuksista. Sekä haastattelut että piirustukset analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että lapset näkevät kielen suurimmaksi osaksi kansalliskielinä, joita voidaan laskea ja erotella toisistaan. Lasten käsityksissä kieltä opitaan pääosin yhdessä lapsille läheisten ihmisten kanssa. Kieltä opitaan monenlaisissa ympäristöissä, joista yleisin on koti. Lisäksi lasten käsityksissä kieltä opitaan omassa mielessä ja käyttämällä kieltä aktiivisesti. Tutkimukseen osallistuneiden lasten kieli- ja kielenoppimiskäsitykset näyttäytyivät konkreettisina ja keskittyivät lapsille läheisiin ympäristöihin ja ihmisiin. Formaalit kielenoppimisen ympäristöt eivät juuri näkyneet lasten käsityksissä. Lisää tutkimusta tarvitaan erityisesti kielikäsitysten vaikutuksesta kielten oppimiseen, monikielisistä kielikäsityksistä ja siitä, kuinka lasten kielikäsitykset muuttuvat, kun he aloittavat koulun.