Oligopeptidipäällysteiset kultananopartikkelit lääketieteellisissä sovelluksissa - Taipaleenmäki, Essi (2016)
Pro Gradu -tutkielmassa käsitellään oligopeptidipäällysteisten kultananopartikkeleiden sovelluksia lääketieteessä. Tutkielmassa käydään läpi kultananopartikkeleiden yleisiä ominaisuuksia sekä niiden soveltuvuutta biologisiin ja lääketieteellisiin sovelluksiin. Lisäksi esitellään yleisimmät kultananopartikkeleiden päällystyksessä käytettävät oligopeptidit ja kuvataan erityyppisille oligopeptidipäällysteisille kultananopartikkeleille kehiteltyjä lääketieteellisiä sovelluksia, joihin lukeutuvat muun muassa syöpähoito, biologinen kuvantaminen, kolorimetriset biomolekyylianalyysit ja lääkeaineiden kohdennettu kuljetus. Kokeellisessa osassa pyrittiin valmistamaan tiolifunktionalisoitu oligopeptidi, joka voitaisiin kiinnittää Au102(pMBA)44 kultaklustereiden pintaan ligandinvaihdolla.