Inklusiivisen opetuksen ulottuvuudet päiväkodissa - Makkonen, Mariia (2016)
Päiväkotiryhmät Suomessa ovat kaikille lapsille yhteisiä, inklusiivisia, eikä nykyisin ole juurikaan erityisryhmiä. Inklusiiviselle opetukselle on monia erilaisia määritelmiä, mutta yhteistä on se, että opetus tapahtuu kaikille lapsille yhteisesti samassa ryhmässä. Tämä tutkimus käsittelee inklusiivista opetusta ja sen eri ulottuvuuksia päiväkodissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia ulottuvuuksia päiväkodin työntekijät tuovat esiin puhuessaan inklusiivisesta opetuksesta sekä millaiset tekijät vaikuttavat inklusiivisen opetuksen toteutumiseen joko edistävästi tai estävästi. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka koostui avoimista kysymyksistä ja se lähetettiin kolmen eri kunnan päiväkotien työntekijöille. Kyselyyn vastasi yhteensä 15 työntekijää, joiden koulutustaustat vaihtelivat. Vastaukset analysoitiin laadullisesti aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla sekä teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla. Päiväkodin työntekijät puhuivat inklusiivisesta opetuksesta oikeudellis-asenteellisesta, pedagogisesta sekä käytännöllis-rakenteellisesta ulottuvuudesta käsin. Inklusiivisen opetuksen toteutumiseen vaikuttavia tekijöitä olivat koulutus, resurssit, työyhteisö sekä lapset ja perhe, ja jokainen näistä tekijöistä voi vaikuttaa niin edistävästi kuin estävästi inklusiivisen opetuksen toteutumiseen. Inklusiiviseen opetukseen liittyy monia ulottuvuuksia, joiden välillä voi olla myös ristiriitaa, esimerkiksi erilaiset resurssitekijät voivat vaikeuttaa inklusiivisuuden periaatteen toteutumista.