Teurastamisen representointi teurastamovideoiden synnyttämissä lehtijutuissa - Ollila, Tiina (2016)
Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT julkaisi 26.10.2015 videomateriaalia suomalaisilta teurastamoilta. Videoilla näkyy eläinten lisäksi laitosten käytäntöjä ja toimintatapoja, toisin sanoen toimintaa ja toimijoita. Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, millä tavalla teurastamista kuvataan videoiden jälkeen ilmestyneissä lehtijutuissa. Teurastamisen represennoinnissa olennaista on videoiden luoma konteksti. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu Norman Fairclough’n kriittiseen diskurssianalyysiin. Kriittisen näkökulman tavoite on muuttaa yhteiskuntaa parempaan suuntaan tuomalla tutkimukseen yhteiskunnallisesti ja poliittisesti relevantteja aiheita ja epäkohtia. Muutoksen saavuttamiseksi tarvitaan muuttuvien valtasuhteiden ja rakenteiden näkyväksi tekemistä. Toisin sanoen tarkastelun kohteena on vallan ilmeneminen diskurssissa ja diskurssin valta.(Pietikäinen 2000, 193–201.)