Digital natives' and immigrants' switching behavior in smart home environment : comparative study - Lindström, Niklas (2016)
Tämä pro gradu-tutkielma käsitteli diginatiivien ja digi-immigranttien vaihtokäyttäytymistä, kun tarkastellaan kyseisten henkilöryhmien vaihtoa perinteisen asumisen elinympäristöstä ympäristöön, jossa käytetään hyväksi älyteknologiaa. Vaihtokäyttäytymisestä kartoitettiin olemassaolevan teorian pohjalta tekijöitä, jotka vaikuttavat vaihtoinnokkuuteen ja sitä myötä vaihtokäyttäytymiseen vetävästi, työntävästi tai ankkuroivasti. Näiden kahden ryhmän tuloksia verrattiin toisiinsa, jotta saatiin selville eroavaisuuksia vaihtokäyttäytymisessä. Tutkimuksen tavoitteena oli avata keskustelua ja tuoda julki uutta tietoa eri sukupolvien vaihtokäyttäytymisestä tilanteessa, jossa heidän elämäänsä tuodaan uudenlaista teknologiaa. Tätä tietoa on mahdollista hyväksikäyttää jatkotutkimuksissa sekä apuna vastaavien älyelinympäristöjen suunnittelussa. Lisäksi tarkoituksena oli luoda uutta tietoa diginatiivikeskusteluun, joka on ollut ratkaisemattomana aiheena jo pitkään. Aikaisempia tutkimuksia tarkasteltiin kirjallisuuskatsauksen kautta ja tutkimuksen empiirinen osio toteutettiin laadullisena puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, joissa haastateltiin 11:tä digi-immigranttia ja 11:tä diginatiivia. Haastateltavat lokeroitiin syntymävuosiensa perusteella. Ennen vuotta 1980 syntyneet laskettiin digi-immigranteiksi, kun vuonna 1980 ja sen jälkeen syntyneet laskettiin digitaalisiksi natiiveiksi. Tutkimuksen tulos oli, että huolimatta sukupolvien välisistä teoreettisista eroavaisuuksista, vaihtokäyttäytyminen erosi vähän ryhmien välillä. Sitoutuneisuus nykyiseen elinympäristöön oli vanhemmilla sukupolvilla merkittävämpi ankkuroiva tekijä, kun nuoremmalla sukupolvella vahvemmaksi työntäväksi tekijäksi osoittautuvat taloudelliset tekijät. Digi-immigranteilla luottamus ja sen vähäisyys nykyiseen elinympäristöön oli merkitsevä työntävä tekijä, kun taas diginatiiveilla kyseinen tekijä ei ollut merkitsevä. Erot johtuivat yksilöiden elämäntilanteista, ei niinkään sukupolven erityisistä ominaisuuksista. Syyksi epäiltiin, että suhtautuminen elinympäristöjä kohtaan pysyy verrattain muuttumattomana sukupolvesta riippumatta. Tulokset eivät tukeneet täysin teoriaa, että diginatiivit ja digi-immigrantit eroaisivat toisistaan merkittävästi teknologiaan asennoitumisen puolesta. Joitakin yhtäläisyyksiä kuitenkin huomattiin. Lisäksi tutkimus laajensi tietämystä tietojärjestelmätutkimuksen saralla. Vaihtoehdon viehätys -tekijän todettiin olevan vaihtoaikomusta ajava tekijä, jota tulisi jatkossa tarkastella sen ala-tekijöiden tasolla.