Self-reported helping behavior and gender - Salonen, Laura (2016)
Tämä tutkielma käsittelee sukupuolieroja auttamiskäyttäytymisessä. Tutkimus toteutettiin englanninkielisellä kyselylomakkeella internetissä. Kyselylomakkeessa vastaajien tuli kertoa sukupuolensa, johon identifioituvat, ikäryhmänsä, vastata kuuteen avoimeen kysymykseen ja kertoa, miten he käyttäytyisivät erilaisissa kuvitteellisissa tilanteissa, joissa heidän läheinen ystävänsä pyysi heiltä apua. Tilanteet liittyivät kuuteen eri teemaan, joiden on tutkittu vaikuttavan eniten ihmisten onnellisuuteen: psyykkinen sekä fyysinen terveys, siviilisääty, raha, työ ja koulu. Lisäksi yhdessä kysymyksessä vastaajien tuli muistella viimeisintä kertaa, jolloin heidän ystävänsä on pyytänyt heiltä apua jossakin asiassa tai valittanut jostain ongelmastaan. Vastauksista etsittiin kolmea eri auttamiskäyttäymisteemaa: samankaltaisten ongelmien/kokemusten jakaminen, toiminnan ehdottaminen ja henkinen tuki. Oletuksena oli, että naiseksi identifioituvat osoittaisivat auttamiskäyttäytymisessään enemmän samankaltaisten ongelmien jakamista sekä henkisen tuen antamista. Miehiksi identifioituvien oletettiin osoittavan enemmän toimintaehdotuksia. Lopullisessa analyysissä käytettiin 23 naisen ja yhdeksän miehen vastauksia. Tulokset paljastivat naisten ja miesten auttamiskäyttäytymisen olevan hyvin samankaltaista ja erot prosenttiyksiköissä olivat vähäisiä.