Yhteenveto: | Tämä tutkimus käsittelee liiketalouden opettajien ja kolmannen vuoden liiketalouden opiskelijoiden ja opettajien välisiä vuorovaikutustekijöitä ja opiskeluun liittyviä motivaatiotekijöitä sekä opettajien suhtautumista opiskelijoiden poissaoloihin.
Teoreettinen viitekehys rakennettiin ammatilliseen koulutukseen ja sukupolviin sekä vuorovaikutukseen ja opintoihin liittyvän tutkimuskirjallisuuden avulla. Tutkimus toteutettiin mixed methods -strategiaa hyödyntämällä. Tutkimusaineisto kerättiin opettajien ja opiskelijoiden yksilöhaastatteluilla (N=15) ja opiskelijoille suunnatulla kyselylomakkeella (N=180). Haastattelujen ja kyselyn avulla kartoitettiin opettajien ja opiskelijoiden näkemyksiään oppilaitoksen toimintakulttuurista, vuorovaikutuksesta, motivaatiosta ja opiskelijoiden poissaoloista.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luokkakaverit, opettajan ja opiskelijan molemminpuolinen kunnioitus ja opettajien läsnäolo vaikuttavat eniten kolmannen vuoden liiketalouden opiskelijoiden motivaatioon ammattiopistossa. Tulokset osoittivat myös, että sukupolvien välillä oli jonkin verran eroja. Opettajat odottavat opiskelijoilta itsenäisyyttä opinnoissa, mutta opiskelijat ovat tottuneet saamaan asioita ilman ylimääräisiä ponnisteluja. Jos heidän täytyy nähdä vaivaa suorittaakseen jotain, he luovuttavat helposti. Poissaolojen ehkäisyyn tarvitaan selkeitä sääntöjä, joita kaikki opiskelijat ja opettajat noudattavat. Ehdotuksena tuli, että kun opiskelijan poissaolojen määrä on ylittänyt sovitun poissaolokiintiön, hänen tulee käydä kurssi uudelleen.
Hakusanat: sukupolvet, vuorovaikutus, motivaatiotekijät, poissaolot
|