"Palvon ainoastaan kauneutta ja maalaan mitä tahdon" : katsaus Torsten Wasastjernan taiteeseen 1800- ja 1900-luvun vaihteessa ja ajatuksia taiteilijan jälkimaineesta - Kotilainen, Johanna (2016)
Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisen taiteilija Torsten Wasastjernan (1863–1924) 1800- ja 1900-luvun vaihteeseen sijoittuvaa maalaustaidetta. Wasastjerna opiskeli ja työskenteli Düsseldorfissa ja Pariisissa 1880- ja 1890-luvulla. Tutkielman pääpaino onkin Pariisin kauden aikana ja sen jälkeen syntyneissä teoksissa. Tutkielman tavoitteena on ollut tarkastella Wasastjernan teoksia ja tehdä havaintoja niiden aiheista ja toteutuksesta. Tutkielmassa Wasastjernan taiteesta löydettävissä olevia aihepiirejä on tarkasteltu teosesimerkkien kautta. Teoksia tarkastellaan visuaalisen analyysin keinoin suhteessa niiden historialliseen kontekstiin. 1800-luvun loppupuolen taiteessa impressionismilla ja symbolismilla oli valtava vaikutus taiteeseen. Tutkielmassa on tarkasteltu millaisia vaikutteita Wasastjernan taiteen taustalla voidaan havaita ja miten edellä mainittujen taidesuuntausten voidaan nähdä heijastuvan hänen teostensa aihevalinnoissa ja ilmaisussa. Vertailukohtaa Wasastjernan teoksille on tutkielmassa haettu pääosin 1800-luvun jälkipuolen eurooppalaisesta ja osin myös pohjois-amerikkalaisesta taiteesta. Osittain vaikutussuhteita on tarkasteltu eurooppalaiseen taiteeseen laajemminkin.