"Totta kaivossa olivat" : epäkohteliaisuutta ja väärinymmärryksiä Alicen seikkailut ihmemaassa -teoksessa - Leppälä, Lotta (2016)
Tutkimuksessa tarkastellaan väärinymmärryksiä ja epäkohteliaisuutta Alicen seikkailut ihmemaassa -teoksen dialogissa. Pragmaattinen lähestymistapa teokseen on kiinnostava ja relevantti, koska suomenkielistä Alice -tutkimusta on tähän mennessä tehty lähinnä käännöstieteellisestä näkökulmasta, ja siitäkin hyvin vähän. Tutkimuskysymykseni ovat seuraavat: 1. Millaisia väärinymmärryksiä henkilöhahmojen välisessä vuorovaikutuksessa tapahtuu? 2. Miten kohteliaisuuden periaatteita rikotaan? 3. Millaisiin nonsensen piirteisiin nämä vuorovaikutuksen ongelmat linkittyvät? Aineistona on Alice Martinin käännös (1995) Lewis Carrollin nonsense -teoksesta, josta tarkasteluun on poimittu seitsemäs luku. Analyysi tehtiin laadullisesti teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin: aineistoesimerkit teemoiteltiin ja niitä tarkasteltiin Brownin ja Levinsonin (esim. 1987) kohteliaisuuden teorian sekä H.P. Gricen (1968) keskustelun teorian valossa. Taustatukea tarjosi myös kaunokirjallisen dialogin tutkimusperinne sekä nonsense -kirjallisuuden tutkimus. Tutkimuksesta ilmenee, että väärinymmärrysten taustalla voi olla osapuolten erilainen käsitys kielellisestä seikasta tai puheenaiheena olevasta asiasta. Keskustelun osanottaja voi myös kieltäytyä yhteistyöstä ja tarkoituksellisesti ymmärtää väärin; tätä tapahtuu esimerkiksi siksi, että osa keskustelijoista pitäytyy liiaksi ilmausten kirjaimellisissa merkityksissä, eikä hyväksy epäsuoruutta tai tilanteisia merkityksiä. Epäkohteliaisuuksista esille nousevat suorat kasvouhat, keskeyttäminen ja kyseenalaistaminen. Usein väärinymmärryksiä ja epäkohteliaisuutta esiintyy samanaikaisesti. Dialogissa käydään myös metatason keskustelua kielenkäytöstä ja kohteliaisuussäännöistä. Kuten nonsense -teksteissä usein, myös tässä teoksessa kieli on pääroolissa, minkä vuoksi henkilöhahmojen väliset yhteentörmäykset heijastuvat kieleen ja sen käyttöön. Nonsenselle on ominaista myös esimerkiksi säännöille perustuva toiminta sekä ennakoimattomuus ja arvaamattomuus, ja ongelmat dialogissa osaltaan vahvistavat näitä piirteitä.