Axion cosmology - Leskinen, Juuso (2016)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan hiukkasfysiikan standardimallin U(1)_PQ-laajennukseen kuuluvan uuden skalaarikentän, aksionin, roolia kosmologiassa. Aluksi esittelemme valittuja paloja kosmologian standardimallista, joita tarvitsemme tarkasteltaessa aksionikentän evoluutiota varhaisessa maailmankaikkeudessa. Teemme myös katsauksen varhaisen maailmankaikkeuden faasitransitioihin ja niiden mukanaan tuomiin topologisiin defekteihin.