Willkommenskultur : Eine kritische Diskursanalyse über die Einstellungen zur Flüchtlingsproblematik 2015 in ausgewählten Pressetexten - Heiskanen, Elina (2016)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan vuoden 2015 pakolaiskeskusteluun liittyviä asenteita kahdessa lehtiartikkelissa kriittisen diskurssianalyysin avulla. Suurin osa Eurooppaan päätyneistä pakolaisista, eli noin 1,1 miljoonaa ihmistä, saapui vuoden 2015 aikana Saksaan hakemaan turvapaikkaa maasta. Saksan avoimelle pakolaispolitiikalle ja saksalaisten lisääntyneelle auttamisenhalulle annettiin mediakeskustelussa nimi Willkommenskultur, eli tervetulokulttuuri. Samanaikaisesti erilaiset maahanmuuttovastaiset ryhmät keräsivät suosiota sekä kaduilla että parlamentissa. Polarisoitunut keskustelu on kasvattanut mediakriittisyyden tarvetta, mikä innoittikin minua tekemään kandidaatintutkielmani aiheesta.