Språkexpertis i arbetsannonser - Ylinampa, Annina (2016)
Tietotyön ja asiantuntijatyön määrän kasvaessa yhteiskunnassamme sekä työelämän muuttuessa yhä enemmän niin sanotuksi aivotyöksi muuttuvat myös työelämässä tarvittavat osaamisalueet. Tulevaisuudessa työntekijöiden tärkeimpiä taitoja ovat sosiaaliset taidot, projektitaidot ja monenlainen tietotekninen osaaminen. Myös sosiaalisen median tuntemus on tärkeää. Tämän tutkielman tarkoituksena oli työpaikkailmoituksia tarkastelemalla selvittää, kuinka kieliasiantuntijuutta kuvataan sekä millaisia taitoja kieliasiantuntijoilta edellytetään. Lisäksi tutkittiin millaista kielitaitoa kieliasiantuntijoilta työpaikkailmoituksissa toivotaan tai edellytetään. Kieliasiantuntijoiden osaamistarpeita ei ole aiemmin kartoitettu työpaikkailmoituksia tutkimalla, minkä vuoksi tutkimusaihe on tarpeellinen ja perusteltu. Aineistona tutkimuksessa käytettiin työpaikkailmoituksia. Tutkimusmetodina käytettiin aineiston teemoittelua ja tyypittelyä sekä laadullista sisällönanalyysiä. Analyysin tuloksena syntyi kolme erilaista asiantuntijaprofiilia kieliasiantuntijuudesta: viestijä, kääntäjä ja kielikouluttaja. Asiantuntijaprofiilit ovat myös tutkimuksen päätuloksia ¬– ei ole olemassa vain yhden tyyppistä kieliasiantuntijuutta, vaan useita erilaisia taitoja kysyviä tehtäviä. Tutkimuksen tuloksista hyötyvät tulevat kieliasiantuntijat, jotka pohtivat millaista osaamista heillä tulisi työelämään siirtyessään olla. Myös yliopistot, jotka kouluttavat kieliasiantuntijoita, hyötyvät tutkimuksesta tulevia opetussuunnitelmia ja opetuksen painopisteitä suunnitellessaan. Jo työelämässä olevat kieliasiantuntijat hyötyvät tutkimuksesta siten, että he voivat pohtia omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan suhteessa tulevaisuuden työelämän tarpeisiin. Jatkotutkimuksissa voidaan esimerkiksi perehtyä käytännön työelämän vaatimuksiin haastattelemalla työnantajia ja jo työelämässä olevia kieliasiantuntijoita tarvittavasta osaamisesta.