Strateginen henkilöstöjohtaminen pienessä kunnassa - Karhu, Sari (2016)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää strategisen henkilöstöjohtamisen juurtumista pienen kunnan henkilöstöjohtamiseen sekä määrittää tapausorganisaation henkilöstöjohtamisen strategisuuden kehitystaso. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii strateginen henkilöstöjohtaminen sekä henkilöstöjohtamisen strategisuuden kehitysportaikkomalli. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tapaustutkimus ja empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla haastattelemalla kahdeksaa Suonenjoen kaupungin lähiesimiestä. Haastatteluaineisto analysoitiin teemoittelua ja sisällönanalyysia yhdistämällä. Teemoittelun pohjana olevat pääteemat nostettiin teoreettisesta viitekehyksestä. Tämän lisäksi aineistosta muodostettiin pääteemojen alle aineistolähtöisiä teemoja. Tutkimusaineistoa analysoitiin seuraavien teemojen kautta: 1. pääteema strateginen henkilöstöjohtaminen ja sen alle muodostuneet aineistolähtöiset teemat yhteinen suunta, ennakointi ja sitouttaminen, 2. pääteema henkilöstösuunnittelu 3. pääteema osaami-sen johtaminen ja sen alle muodostuneet aineistolähtöiset teemat osaamisen tunnistaminen ja hyödyntäminen sekä osaamisen vahvistaminen ja kehittäminen 4. pääteema työhyvinvointi ja sen alle muodostuneet aineistolähtöiset teemat työtyytyväisyys, työssä jaksaminen ja työssä viihtyminen. Tutkimustulokset osoittavat, että strateginen henkilöstöjohtaminen on juurtunut osaksi tapausorganisaation henkilöstöjohtamista ja että kehitysportaikolla organisaation henkilöstöjohtaminen asettuu perustasolle. Lisäksi tutkimustuloksista käy ilmi, että strategisella henkilöstöjohtamisella voi olla merkitystä kunnan houkuttelevuuteen työnantajana. Erityisen vaikuttavana tässä suhteessa nähtiin työhyvinvoinnista huolehtiminen.