Mikroyrittäjinä toimivien naisten yrittäjäidentiteetin rakentuminen - Pelkonen, Tuula (2016)
Naisyrittäjien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosikymmenen aikana. Naisyrittäjyys ja siihen liittyvä identiteettipohdinta ovat ajankohtaisia teemoja tässä ajassa, koska työelämän muuttuminen ja uudenlaiset vaatimukset heijastuvat myös yrittäjän osaamisvaa-timuksiin ja yrittäjäidentiteetin rakentumiseen. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaista osaamista mikroyrittäjinä toimivat naiset tarvitsevat, miten he rakentavat yrittäjäidentiteettiään ja miten sitä voidaan edistää. Tutkimus toteutettiin laadullisella menetelmällä, teemahaastattelemalla seitsemän naisyrittäjää. Haastattelujen avulla kerättiin naisten omia tulkintoja yrittäjänä olemisestaan, osaamisestaan ja yrittäjäidentiteetin kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että mikroyrittäjinä olevien naisten yrittäjäidentiteetti on elämänhistorian mittainen tehtävä. Yrittäjäidentiteetti rakentuu yksilöllisesti ja prosessimaisesti, koska siihen vaikuttavat saatu koulutus, erilaiset kokemukset, sosiaalinen vuorovaikutus sekä yrittäjänuralle asetetut tavoitteet ja päämäärät. Tutkimuksen mukaan naisyrittäjät ovat sitoutuneita yritystoimintaansa, mutta yrittäjyyttä haastavat perhe-elämän ja yrittäjyyden yhteensovittaminen sekä naisyrittäjyyden sukupuolisidonnaisuus. Kaikesta haasteellisuudesta huolimatta naisilla on selkeä minäkuva ja vahva asenne yrittäjyyteen. He tunnistavat oman osaamisensa ja siinä olevat rajoitteet sekä osaavat hyödyntää näitä tietoja yritystoiminnassaan. Tämä tutkimus antaa uutta, monipuolisempaa näkökulmaa naisyrittäjäkeskusteluun ja mikroyrittäjinä toimivien naisten yrittäjäidentiteetin rakentumiseen. Mikäli tarvitaan syvällisempää tietoa mikroyrittäjinä toimivien naisten yrittäjäidentiteetistä, jatkotutkimuksessa voitaisiin tutkia, mikä merkitys yrittäjyyden aloittamisella, varsinkin vastentahtoisella yrittäjyydellä, on yrittäjäidentiteetin rakentumiseen.