IT-innovaatioiden vastustuksen muotoja ja myötävaikuttajia - Lehtola, Eveliina (2016)
Innovaatioiden ja teknologian omaksuminen ovat olleet suosittuja ja paljon tutkittuja aiheita, kun taas niiden vastustus on jätetty tutkimuksissa huomattavasti vähemmälle huomiolle, vaikka myös vastustuksen merkitys teknologian ja innovaatioiden omaksumisen ymmärtämisen kannalta on kiistämätön. Tässä tutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla informaatioteknologian (IT) innovaatioiden vastustuksen syitä ja ilmenemismuotoja. Vastustuksen havaitaan ilmenevän sekä passiivisesti että aktiivisesti. Lisäksi vastustukselle löydetään lukuisia mahdollisia syitä, jotka liittyvät muun muassa yksilön tapoihin ja psykologisiin ominaisuuksiin sekä jossain määrin itse teknologiaan ja informaatioon. IT-innovaatioiden vastustus kaipaa kipeästi vakiintuneempaa käsitteistöä ja teoriapohjaa, sillä erityisesti käsitteistössä vaikuttaa olevan jonkin verran epäjohdonmukaisuutta eri tutkimusten välillä.