Käyttäjäinnovaatio - miksi käyttäjät kehittävät ja jakavat innovaatioita? - Halonen, Otto (2016)
Käyttäjäinnovaatio on rinnakkaisten tutkimussuuntausten, avoimen innovaation ja kumulatiivisen innovaation, ohella haastanut vanhanmallisen suljetun innovaation niin tutkimuksessa kuin liike-elämässä. Käyttäjäinnovaatio keskittyy käyttäjiin ja käyttäjien väliseen vuorovaikutukseen innovaatioiden lähteenä. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa esitellään käyttäjäinnovaatio suhteessa kilpaileviin ja rinnakkaisiin tutkimussuuntauksiin, käsitellään käyttäjäinnovaatiota sen eri ilmenemistapojen kautta ja tutkitaan käyttäjän syitä innovoida ja jakaa innovaatioita. Vaikka käyttäjät ovat innovoineet aina, on tieto- ja viestintäteknologian kehitys luonut uusia mahdollisuuksia innovaatioiden suunnittelulle, toteutukselle ja innovaatioihin liittyvälle vuorovaikutukselle. Tämä on mahdollistanut esimerkiksi innovaatioverkko-yhteisöiden toiminnan sekä käyttäjien ja tuottajien yhteisen innovoinnin innovaatiotyökalujen avulla. Käyttäjät innovoivat tyydyttääkseen tarpeita, joita tuottajat eivät ole osanneet täyttää, mutta myös oppimisen ilosta sekä maineen kasvun ja muiden sosiaalisten syiden takia. Käyttäjät jakavat innovaatioita ja niihin liittyvää tietoa ilmaiseksi keskenään sekä tuottajille, usein tiedostaen hyödyttävänsä tuottajaa taloudellisesti. Jakamalla innovaation käyttäjä voi saada apua, tunnustusta tai tarvitsemansa ratkaisun markkinoille. Innovaatioihin liittyvää tietoa jaetaan myös altruistisista syistä tai odottaen vastavuoroisuutta käyttäjäyhteisöltä.