Vihreä IT datakeskuksissa - Anttonen, Ville-Matti (2016)
Ilmastonmuutos, saasteet ja muut ihmiskunnan elinympäristölleen aiheuttamat haitat ovat nostaneet ympäristöystävällisyyden ja vihreän ajattelutavan suosituksi puheenaiheeksi. Myös IT-alalla on tiedostettu nämä ympäristöön liittyvät ongelmat ja vihreä IT pyrkii omalta osaltaan ratkaisemaan niitä. Vihreän IT:n tarkoituksena on informaatio- ja kommunikaatioteknologian avulla vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia, joko suorasti tai epäsuorasti. Internetin toiminnan mahdollistavista datakeskuksista on viime vuosien aikana tullut yksi IT-alan merkittävimmistä kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajista ja niiden energiankulutus on koko maailmankin mittakaavassa huomattava. Tässä kirjallisuuskatsaukseen perustuvassa kandidaatintutkielmassa käsitellään vihreän IT:n hyödyntämistä datakeskuksissa ja sen tuomia etuja. Tutkimuksessa selviää, että vihreän IT:n hyödyntäminen voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen: IT-laitteisiin, niiden ohjelmistoihin ja IT:n epäsuoraan hyödyntämiseen. Esimerkkeinä IT-laitteista on serverien energiatehokkuuden parantaminen, ohjelmistoista virtualisointi, ja IT:n epäsuorasta hyödyntämisestä datakeskuksen toiminnan mittaaminen ja analysointi. Vihreän IT:n käyttämisen hyötyjä voidaan myös väljästi jaotella näihin osa-alueisiin. Hyötyjä ovat muun muassa kustannussäästöt, serverien laskentatehon kasvu, uusien laitteiden vähentynyt tarve ja kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen.