La crise migratoire : une analyse du discours d’articles de L’Humanité et du Figaro - Kivi, Rami (2016)
Eurooppa on ollut vuonna 2015 kiihtyneen pakolaiskriisin armoilla. Erilaiset konfliktit, varsinkin Syyrian sisällissota ovat luoneet suuria massoja pakolaisia, joiden maahanmuutto on aiheuttanut paljonkin puhetta Euroopassa. Poikkeavia mielipiteitä esiintyy kaikkialla, jopa erilaiset poliittiset ääripäät ovat alkaneet käyttää pakolaiskriisiä oman näkemyksensä esiintuomisessa. Tavallisten kansalaisten pääasiallinen väylä kriisiä koskevaan informaatioon ovat erilaiset mediat, joilla on suuri vaikutus kriisin kuvaamisessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia kahta arvoiltaan erilaista ranskalaista sanomalehteä, L’Humanité:tä (vasemmisto) sekä Le Figaro:a (oikeisto). Aineisto koostuu 22 artikkelista (10 L’Humanité :ltä ja 12 Le Figaro :lta) aikaväliltä kesäkuu-marraskuu 2015. Artikkeleiden aiheena on pakolaiskriisin vaikutus Ranskaan sekä pakolaiset Ranskassa. Tutkimuksen tavoitteena on löytää teksteistä diskurssintutkimuksen menetelmillä aiheeseen liittyvät yleiset mielipiteet sekä analysoida mahdollisia eroja pakolaiskriisin käsittelyssä. Aineistokeruumenetelmästä johtuva tekstien julkaisuajankohtien ero on mahdollisesti vaikuttanut tutkimuksen tuloksiin. Tekstit käsittelevät kuitenkin suhteellisen yleisluontoisesti pakolaiskriisiä, jonka perusteella tutkimuksessa on pystytty tekemään tiettyjä johtopäätöksiä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että L’Humanité:n artikkelit sisälsivät paljolti suvaitsevampaa ja humaanilta kannalta ilmiötä tarkastelevia näkemyksiä. Teksteissä esiintyy usein eräänlainen säälin ja myötätunnon diskurssi. Näkökulma teksteissä on myös useimmiten pakolaisten ja heitä auttavien puolella. Le Figaro:n teksteissä mielipiteet olivat useimmiten huomattavasti konservatiivisempia. Teksteissä myötätunto kohdistui enimmäkseen ranskalaisiin, jotka joutuvat syystä tai toisesta kärsimään pakolaiskriisin vuoksi. Avoimuutta pakolaisia kohtaan ei juurikaan esiintynyt.